Çininin Merkezi – Kütahya Çini Müzesi
İznik’ten sonra Kütahya, Osmanlı’nın en önemli seramik üretim merkeziydi. Bölgedeki bol miktarda kil tortusu sayesinde, burada Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde çok miktarda seramik yapılmış ve bu sanatın geleneksel teknikleri günümüze ulaşmıştır. Osmanlı ve Osmanlı öncesi Türk dönemlerinde Kütahya’da üretilen seramiklere yönelik çok az araştırma yapılmasına rağmen, son zamanlardaki bulgular ve yayınlar, sanayinin esas olarak İznik ile paralel olduğunu göstermektedir.
Kütahya Çini Müzesi’nin, Türkiye’nin ilk ve tek çini müzesi olma özelliğini taşıması nedeni ile ayrı bir önemi vardır. 1411 senesinde Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi tarafından inşa ettirilen imaret, medrese, mescit, kütüphane ve hamamdan oluşan külliyenin imaret ve türbe bölümü, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1999 senesinde çini müzesi olarak yeniden restore edilip ziyarete açılmıştır. Kütahya İl Merkezinde, Paşam sultan Mahallesi Ulu Camii yanında yer alan müze, Türkiye’deki ilk ve tek çini müzesidir.
14. yüz yıldan günümüze olan döneme kadar Kütahya ve İznik’te üretilen çini mimari nesneler, çini kitabeler, çini vazo, tabak, pano ve çiniden yapılma ev araç gereçleri alfabetik sıraya göre Kütahya Çini Müzesi’nde sergilenmektedir. Müzeye ilk giriş kısmında, son Germiyan beyi II. Yakup Çelebiye ait olduğu varsayılan Osmanlı Türkçesiyle yazılmış dünyanın en büyük ikinci taş kitabesi sergilenmektedir. Ayrıca Atatürk’ün gençliğe hitabesinin siluet şeklinde yapılan çini çalışması dikkat çekici şekildedir.
Paşam Sultan Mahallesi, Gediz Cd. No: 10, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya adresinde yer alan Kütahya Çini Müzesi, pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09.00 / 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müze kartına sahip iseniz, Kütahya Çini Müzesi’ni ücretsiz olarak ziyaret edip gezebilirsiniz. Çini sanatının ana vatanı ve merkezi olan Kütahya ile özdeşleşen bu muhteşem müzeyi gezip, tarihin derinliklerinde kaybolmak istiyorsanız, Kütahya Çini Müzesi için mutlaka tam gün ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Birkaç saatte gezilecek bir yer değildir. Her eserin en ince detayına kadar incelenmesi gereken bir müzedir. Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir müzedir.
Gerçekten de çininin merkezi Kütahyadır açık ve net. Yolunuz Kütahyaya düşerse mutlaka ziyaret etmeniz yerlerden birisi. Üstelik çini kartına sahipseniz ücretsiz olarak gezebiliyorsunuz çok iyi bence mutlaka ziyaret edin.
Kütahya bölgesinde bulunan Kütahya çini merkezi sanırım Türkiye üzerinde gördüğüm en iyi çini müzesi diyebilirim. Osmanlı zamanında seramiğin üretim yerlerinden birisi olduğu için geçmişten günümüze gelen eserleri görebiliyoruz.
2 sene önce Antalya’ya giderken, Kütahya’ya uğraşmıştık. Gerçekten de abartmıyorum şehir baştan sona porselen ve çinilerle kaplanmış. Bu kadar güzel bir yer olduğunu bilmiyordum. 4-5 saat vakit geçirdik ama yeterli olmadı.