Bursa Yeşil Türbe Çinileri
Bursa Yeşil Türbe Çinileri
Bursa’nın sembolü olan yeşil türbe yani Ulu Camii olmaktadır. Tabi ki her yerin bir sembolü olduğu gibi yeşil türbenin sembolü de biri birinden farklı olan çinileri olmaktadır. Bursa’nın yöresine ait olan birçok sembol ile yer alan çiniler daha çok dini içerikli olmaktadır. Hadislerin, Peygamber Efendimizin ve Rabbimizin isimlerinin yazılı olduğu seçeneklerinden tutun birçok dini sembole yer verir. Bunların daha çok Hat sanatı ile yapılan modellerde olması insanların kendilerine uygun olan modelleri bulmasına yardımcı olmaktadır.
Yeşil türbe çinileri içerisinden hangi ürün tercih edilir ise edilsin her biri el işçiliği ile yapılan ürünler olmaktadır. Alınır alınmaz insanlara manevi huzur veren bu ürünler her evde rahatlık ile yer alabilecek ürünlerden olmaktadır. Bursa yeşil türbe çinileri daha çok beyaz olmakla beraber üzerine yapılan el işçiliği siyah hat işlemelerini barındırır. Tabi ki sizler bu hat sanatları ile ne yazdırmak isterseniz isteyin onları rahatlık ile yaptırabilirsiniz. Seramikten yapılan bu ürünler kişiye özel olarak yer alması herkesin sevdikleri için rahat bir şekilde tercih edeceği hediye ürünü olarak yerini alabilir.
Kalyon desenli modellerden birçok farklı alternatife kadar dikkatleri çeken bu ürünler hem küllük hem şekerlik hem anahtarlık gibi akla gelen her ürünü barındırmaktadır. Türbe çinileri sayesinde özel günler için de farklı tasarımlar elde edilebilir. Bir kız isteme merasimlerinde kullanılacak olan çikolata kutularını dahi bu çini işlemeciliklerinden yardım alarak temin edebilirsiniz. Sizlerin de akıllarında nasıl bir hediye alırız ya da ne yaparız diye merak ettiğiniz ürünler var ise hediye etmek için en uygun olan bu çini modellerini tercih edebilirsiniz. Dolap süslemeleri, çocuk odası süslemeleri gibi alternatiflerin de yer alıyor olması bu noktada gerekli olan adımların daha rahat gelmesi için yardımcı olacaktır. Bursa Ulu cami çinileri arasında dini içerikli her şeyin bulunması ya da Bursa yöresine ait olması gereken her ne var ise yer alıyor olması gerekli olan süreçleri de hızlandıracaktır. Buraya gelip de kendiniz için yöreye ait olan çinilerden elde etmeden gitmemek de gereklidir.
Bir kaç senedir Bursa’da oturuyorum ama Yeşil Türbeyi görmeyi çok istememe rağmen bir türlü gitmek kısmet olmadı, yazınızı okuduktan sonra mutlaka gideceğim.
Bursa ya çok fazla gittim. Ancak yeşil türbe ismi verilen bir yer olduğunu ilk defa şimdi duyuyorum. Ulu camiye gittim anca yeşil türbe yoktu orda. ” Bursa’nın sembolü olan yeşil türbe yani Ulu Camii olmaktadır.” tam olarak ne demek istediniz anlayamadım açıkçası.
Bursa Yeşil Türbeye yaklaşık 4 yıl önce gittim Bursa’ya giden birinin mutlaka görmesi gerekli yerlerin başında gelir tabi Bursa Ulu cami içinde de güzel çini desenleri var ferahlık veren bir mekan tavsiye ederim.
Bursa ziyaretimde akrabalarım beni buraya götürmüştü. Çok güzel ve uzun yıllardır ayakta durmayı başarmış bir mimari eser. İçine giremedik çünkü restorasyon sebebiyle kapalıydı ama dışı bile mükemmeldi. Tavsiye ederim.
Bursa Nilüfer’de yaşıyorum. Bu yeşil Türbe gerçekten görülmeye değer yerlerimizdendir. Bursa merkez trafik yoğunluğu olarak sıkıntılı olduğundan uzun zamandır Yeşil tarafına gitmiyordum. En kısa sürede ziyaret etmeyi planlıyorum.
Gezdim gördüm mükemmel
Türbe ve camileri incelediğimizde Bursa’daki tarihi yerler her zaman bir adım öndedir. Özellikle Nilüfer’de çok fazla türbe var ve neredeyse hepsi çini ile yapılmış. Eğer bu tarz bir konuya ilginiz var ise kesinlikle Bursa’yı ve Nilüfer’i gezmenizi öneririm.
Merhaba,
Ulu cami Bursa’nın simgelerinden biridir, doğru ama içinde ve dışında hiç çini kullanılmamıştır. Yeşil Cami ve Yeşil Türbe ise 1421 yıllarında yapılmış olup ikisinin de içinde ve dışında erken Osmanlı seramiklerinin en güzel örneklerini barındırır. Kırmızı hamurlu,beyaz astarlı ve renkli sır tekniği ile üretilmiş olan çiniler her iki yapıda da bolca kullanılmıştır. Yeşil adını alması ise türbe dış duvarlarında kullanılan turkuvaz renkli çinilerin günün değişik saatlerinde yeşil ve turkuaz tonlarını farklı yansıtmasından almıştır. 2009 yılında da doğru bir restorasyon geçirmiştir.(Prof Zeynep AĞUNBAY denetiminde)