Katmanlı Çini Nasıl Yapılır?
Türk kültürünün en önemli sanatsal parçalarından olan çini süsleme sanatı, farklı birçok tekniklerle yapılması ile birlikte kendi arasında çeşitlilik göstermektedir. Bu çeşitliliğin en güzel yanı ise, bu sanatsal değere ayrı bir zenginliğin katılmasıdır. Katmanlı çini sanatı da bunlardan birisi olup, bu yazımızda katmanlı çini nasıl yapılır? Sorusuna cevaplar vereceğiz.
Kültürümüzün en önemli sanatlarından birisi olan çini sanatı, farklı kullanım alanlarına sahip olmakla birlikte, yüzyıllardır kullanılan uygulamaların başında gelmektedir. Özellikle Selçuklu döneminin vazgeçilmezleri arasında yer alan çini sanatı, günümüzde usta ellerin özverisi ile eski güzelliğinden bir şey kaybetmeden devam etmektedir.
Katmanlı Çini Nasıl Yapılır?
Türk çini sanatının yeni tekniği olması sebebiyle, katmanlı çini nasıl yapılır? Sorusu ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Öncelikli olarak figür ve motiflerin belirlenmesi ile başlanılan çalışma sonucunda elde edilen motiflerin, pişirimi yapılmaktadır. Sonrasında ise renklendirmesi yapılan bu motifler, katmanı meydana getirecek motiflere göre çok daha geniş bir alan üzerine yerleştirilmektedir. Karo üzerine motiflerin yerleştirilmesi ve birleştirilmesi işleminden sonra, katman motifler ve karolar sırlanarak fırınlanmaktadır. Ufak tefek detaylandırılmalarında yapıldığı bu işlem sonrasında elde edilen çini, katmanlı çininin oluşumu anlamına gelmektedir.
Özetle toparlayacak olursak, var olan zemin üzerine farklı teknikler ve çini parçacıkları konularak oluşturulan, kabartma çini sanatı olduğunu söyleyebiliriz.
Farklı Bir Zarafet Sunuyor
Kabartma çinide diyebileceğimiz katmanlı çini imalatları, mekanlarınıza klasik çini sanatına bakarak farklı bir zarafet katıyor. Yeni çini sanatları arasında yer alan katmanlı çini, üniversitelerin güzel sanatlar bölümünde üzeri durulan konulardan birisidir.
Mekanlara ekstra bir görsel şölen sunan katmanlı çini, klasik çini modelleri kadar tutulan uygulamalardan birisi olarak öne çıkıyor. Farklı birçok modelinin olması da, bu harika sanatın seçimi konusunda zorluk yaşamanıza neden olacak etkenlerden birisidir.
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde yapılan ve katmanlı çini tekniğinin kullanıldığı Bengü Çiçekleri çalışması, bu tekniğin duyulmasında önemli rol oynamıştır. Çininin yapım tekniklerindeki emek ve ortaya çıkan güzel ve sıra dışı görüntünün, katmanlı çini tekniğinin çok yaygın hale geleceğine dair ipuçları da vermektedir. Bengü Çiçekleri çalışması, katmanlı çininin 3. Boyut bir tekniği olarak da ön plana çıkmaktadır.
çini, anladığım kadarıyla sabır isteyen işlerden.
bana göre değil yani ama görsellik olarak çok güzel. ilginç bir anlatım, teşekkürler
Gerçekten çok güzel bir içerik olmuş. Ellerinize sağlık..
çini gerçekten görsel bir sanat.
desenli çinilerden gözlerimi alamazken şimdi de katmanlı çini, bayılırım artık… 😉
Yaklaşık bir senedir amatör olarak çini sanatı ile uğraşıyorum. İlk aşamada basit tekniklerden başladım ve şuan porselen üzerine grafikerlik özelliklerimi de katarak güzel desenler oluşturmaya başladım. Sayenizde katmanlı çini tekniğini de öğrenmiş oldum.
çini görsel bir sanat ama katmanlı olmanını ilk defa görüyorum.
3 boyutlu gibi olmuş, görselliğe görsellik katacağına eminim.
bu çinilere bayılıyorum satın alabileceğim bir yer var mı yardımcı olur musunuz?
Katmanlı çini nasıl yapılır diye daha önce düşünmemiştim. Güzel bir yazı olmuş. Çini üzerine harika yazılarınız var. Sadece çinilerle ilgili yazılar yazmıyor aynı zamanda çinicilik nasıl olunur onlarla ilgili de bir dolu kaynak niteliğinde yazı yazıyorsunuz. Tebrikler…