Çinide Fırça Kullanım Teknikleri
Çini yüzyılladır varlığını sürdürmüş bir resim sanatıdır. İlk çıkış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte Selçuklular döneminde zirveye ulaştığı söylenebilir. Günümüzde birçok sanat alanında olduğu gibi çinicilik sanatı da unutulmaya yüz tutmuştur. Her ne kadar sayıları azda olsa çinicilik sanatı il ilgilenen insanlar çini çizim ile ilgili bilgileri bulmaya çalışmaktadır.
Fırça Kullanım Teknikleri Nelerdir?
Güzel ve doğru çizimler yapabilmek için öncelikle doğru bir fırça (tercihen ince uçlu olmalı) seçimi yapmalı sonrasında birkaç deneme yaparak elimiz ile fırça arasında bir bütünlük sağlamalıyız. Çizim yapacağımız zaman fırçamızı öncelikle dik tutmalıyız. Daha sonra kendimize doğru çekmeliyiz. Çini çizim çalışmaları yaparken önce ince sonra kalın ve sonrasında tekrar ince çizimler yapmalıyız. İnce başla kalınlaştır tekrar incelt ve bırak. Bu tür çalışmalar yaparak elimizi alıştırmalıyız.
Yine serçe parmak kullanımı dediğimiz teknikte ise serçe parmağımızı hafif çalışma kâğıdımıza doğru uzatıyoruz ve yine aynı şekilde inceli kalınlı çizgiler çekiyoruz. Bu teknik diğerlerine göre biraz daha zor bir tekniktir. Bu tür çizimleri yapabilmek için fırça kullanım tekniği bilmek çok önemlidir. Doğru kullanımlar yaptığımız zaman dairesel şekiller, yaprak motifleri ve görsel olarak çok hoş gözükecek çiçek figürlerini rahatlıkla çözebiliriz.
Çini Çizim Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yukarıda verdiğimiz genel bilgiler ışığında şimdi çini çizim çalışmalarımızı gerçekleştirebiliriz artık. Çizim yapabilmek için öncelikle boyamızı koyabileceğimiz ve renk koyuluğunu ayarlayabileceğimiz bir paletimiz olmalı. İnce uçlu samur fırçamızı boya ile buluşturduktan sonra zihnimizde kurguladığımız figürleri yukarıda anlattığımız fırça kullanım tekniği bilgileri ile uyumlu olacak şekilde çizimler yapalım. Fırçamızı dik tutmaya özen gösterelim ki doğru ve güzel çizgiler çizebilelim.
Çini çizim çalışmaları yapmak bir sanat dalı olduğu gibi bizler içinde oldukça zevkli bir uğraştır. Günümüzün yorgunluğunu ve stresini atmak için birebir dinlendirici bir çalışmadır. Tüm bunların yanında farklı fırça kullanım tekniği mevcuttur, fakat başlangıç aşamasında şimdilik bu teknikleri bilmek bizim için yeterli olacaktır. Zamanla yaptığınız işten sizde keyif alacak hatta kendinizi geliştirdikçe yaptığınız çalışmalar üzerinden para bile kazanabilirsiniz.
Bu sayede çini çizim çalışmalarınız sizin için belki de artık yeni bir iş sektörü haline dönüşecektir. Kendinizi daha iyi geliştirebilmek ve daha başka teknikler öğrenmek için sizleri sitemize bekliyoruz.
Bu sanatı bizlerle buluşturan siz admin eli öpülecek adamsın vesselam.
Çinide fırça kullanım teknikleri yazınızı hevesle biraz da merakla okudum. Çok sofistike bir sanat dali çinicilik gerçekten. Hem yetenek ve yatkınlık hem de fırça kullanım tekniklerine hakim olmak çok zorlu bir uğraş gibi görünüyor.