Çinide Kullanılan Malzemeler
Çini sanatı hakkında hafif bir ön bilgi verecek olursak; kökeni M.Ö. 3000 yıllarının ilk yarısına kadar dayanan bir tarihe sahiptir. İslam mimarisinde ise M.S 9. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. Bu sanatın yaygınlaşmasıyla birlikte çini malzemeleri ihtiyacı da her geçen gün artar olmuştur. Günümüzde ise hayatımızın birçok alanında bu sanat ile yapılmış eserlerle karşı karşıyayız.
Çinide Kullanılan Malzemeler
Burada ilk önce sizlere çinilerin nasıl elde edildiği hakkında biraz bilgi verdikten sonra, çinide kullanılan malzemeler nelerdir ondan bahsetmek istiyorum. Kuvars, cam tozu ve kil karışımı fırınlanıp öğütüldükten sonra hamur haline getiriliyor. Kalıplarla şekil verildikten sonra astarlama yapılıp kurutuluyor ve 930 derecede tekrar fırınlanıyor. Bir gün süreyle bu ısıda kalan plakalar fırın kapatıldıktan sonra fırının kapağı açılmadan kendi halinde soğumaya bırakılıyor. Böylece hayatımızda önemli bir yere sahip olan çiniler elde edilmiş oluyor.
Bizim için çok önemli olan kesinlikle kalitesinden taviz vermememiz gereken, çizme ve boyama işlemini gerçekleştireceğimiz kıl fırçamız. Bir diğeri üzerinde çalışma yapacağımız karo veya çukur tabak şeklinde olan çinimiz. Yine çinimiz üzerinde resimlerimizi renklendirebilmek adına farklı renklerde boyalar. Son olarak da ön hazırlık çalışmalarımız için üzerinde çalışma yapacağımız parşömen kağıdı. Genel olarak bu malzemeler bizim işimizi görür, fakat tabi bunların haricinde de kullanılan daha başka malzemeler mevcut.
Çini Malzemeleri
Bu zevkli sanat dalı ile uğraşmak istiyorsak bunun için öncelikli olarak elimizde bizler için gerekli olan çinide kullanılan malzemeler bulunmalıdır. Bu malzemeler kıl fırçalar. Karo veya çukur şeklindeki çini tabağımız ve renkli simler içeren boyalarımızdır. Yukarıda da bahsettiğimiz ve nasıl elde dildiğini öğrenmiş olduğumuz çinilerden güzel çalışmalar elde edebilmek için bize gerekli olan çini malzemeleri bunlardır.
Üzerinde çalışma yapmaya başlamadan önce kesinlikle zihnimizde tasarladığımız şeyi önce parşömen kağıdımızda deneyelim. Çini üzerinde yapacağımız hatalar yüzünden boş yere çini malzemeleri heba olur. Bundan sonrası boyaları belli oranlarda karıştırarak ve uygun koyuluk kıvamına getirerek fırçamızla buluşturmak ve el becerimizi konuşturmak olacaktır. Nihayetinde ortaya önemli bir eser çıkacaktır.
Çini sanatı çok zor. Hem malzemeleri pahalı hem de ustalık istiyor, emek istiyor. Sayfanızdaki ürünlerin hepsi de birbirinden özel ve güzel