Çinide Sıraltı Tekniği
Çini yaparken kullanılan farklı teknikler vardır. Bunlardan birisi de sıraltı denilen tekniktir ki, en iyi ve en kalıcı tekniklerden birisi olarak kabul edilir. Diğer tekniklerden farklı üstünlükleri olduğundan dolayı, çini ustaları tarafından yoğun olarak kullanılır. Bazen tek başına kullanılacağı gibi bazen de farklı tekniklerle kullanılır.
Bilindiği gibi çini sanatının farklı aşamaları vardır ve bu aşamaların başında çamurun pişirilmesi gelir. İşte sıraltı tekniği bu aşamada yapılır. Hazırlanan çamur biraz pişirilir ve bisküvi kıvamını alır. Yani tam olarak sertleşmez. Bu aşamada özel olarak hazırlanan porselen boyaları ile boyama yapılır. Sır çekme işleminin bu aşamada yapılmasından dolayı boyalar bir süre sonra görünmez. Tekrar pişirilen çamur, bu defa sertleşir. Böylece boyalar tekrardan gözükür. Bu işleme sıraltı denilmesinin nedeni de tam olarak budur.
Bu teknikte kullanılan boyalar, yukarıda da bahsedildiği gibi özel olarak geliştirilmiş olup, sıradan boyalar değildir. Yüksek ısıya dayanma gücü olan boyaların bu aşamada kullanılması gerekir. Aksi durumda, ikinci fırınlama işleminden sonra boyalar özelliklerini yitirecek ve çini sanatı, tam bir hayal kırıklığıyla sonuçlanacaktır. İkinci fırınlamada, çekilen sır saydam bir görüntü almakta ve altındaki boya görünür hale gelmektedir. Bunun temel nedeni, yüksek ısıya dayanımdır. İşte bu noktada ısıya dayalı renkler merak edilmektedir. Bunların başında ise kobalt mavisi gelir ki, çini sanatında belki de en fazla kullanılan renktir. İşte bu rengin güzelliğinin dışında, kullanılmasının bir başka nedeni de bu durumdur.
Geçmişte kullanılan tekniklerin temelinde, teknolojinin daha az yer tutmasından dolayı, farklı renklerin oluşturulması çok kolay olmamıştır. Kobalt mavisinin hoş görünümü, porselen ile muhteşem uyumundan dolayı sıraltı tekniği uygulanırken çok fazla alternatif aranmamıştır. Fakat diğer tekniklerde, yeterince renk seçeneği olduğu söylenebilir.
Çini sıraltı tekniği, bu işlemi uygulayan ustaya göre farklı kalitede olabilmektedir. Tamamen el emeği olması ve ciddi bir tecrübe istemesinden dolayı durum bu şekildedir. Sitemizde bulunan ürünleri, alanının en iyi ustaları yapmakta ve sizlerin beğenisine sunmaktadır. Farklı çini çalışmalarında görebileceğiniz bu tekniğe sahip ürünleri, sitemizden alabilirsiniz.
Çinide Sıraltı Tekniği sanıyorum diğer tekniklere göre biraz daha maliyetli bir teknik. Yanılıyorsam beni düzeltin.
Sıraltı tekniği sonucunda kaliteli bir renk görüntüsü oluşuyor. Isıya dayanıklılığı sayesinde de termik dayanım gereken yerlerde kullanılabilir. Güzel bir makale olmuş. Teşekkür ederim.
Çini yapımı ve ortaya çıkan ürünler çocukluğumdan beri hep ilgimi çekmiştir. Egeli olmama ve bizim oralarda çini üretimi bir hayli yaygın olmasına rağmen, el işlerine de çok yatkın olmamam sebebiyle her zaman uzak durdum. Aslında öğrenmeyi çok isterdim. Belki gelecek zamanlarda olabilir. Çininin nasıl yapıldığını az çok biliyordum ancak çinide sır altı tekniğini ilk kez bu yazı sayesinde öğrendim. Yazı için çok teşekkür ederim. Ayrıca yazıyı okurken aklıma geldi. En son İlber Ortaylı’nın Bir Ömür Nasıl Yaşanır isimli kitabını okudum. Kitabın sonuna doğru Türkiye’deki en büyük eksiklerin başında porselen ve çini müzesinin olmaması geldiğini söylüyordu. Umarım böyle bir müzemiz de yakın zamanda olacaktır.
Çini sanatını çok merak ediyordum ama çini sanatıyla ilgili çok fikir sahibi değildim ta ki sizin sitenizi keşfedene kadar. çini sıraltı tekniği ile ilgili tüm merak ettiğim her şeyi yazınızda buldum. teşekkür ediyorum.
Çini yapmak gerçekten emek ve sabır isteyen bir iştir. Bunu ortaya çıkan şaheserden açıkca görebiliyoruz, Sıraltı tekniği ise çinide yılların tecrübesini istiyor.
Sıraltı tekniğini sanırım çini işi ile uğraşan herkes yapamaz çünkü baya işçilik ve sanat istiyor ama ortaya çok güzel bir eser çıkıyor
Çok emek isteyen ve maddi olarak zorlayabilecek bir teknik fakat sonuçlar oldukça göz alıcı. Hem renk olarak hem de dayanıklılık olarak önemli artıları var. Bizi çiniler hakkında bu denli bilgilendirdiğiniz için de ayrıyeten teşekkürler. Öncesinde hiç ilgilenmediğim ama okudukça ilgimi daha da çeken bilgiler öğreniyorum
Çini modelleri eşimin vazgecilmezi her çarşıya ciktiginda muhakkak bir cini magazina uğruyor. Guzel bir yazıydı tsk ederim