İstanbul Arkeoloji Müzeleri Çinileri
Ülkemizde kalan Selçuklu ve Osmanlı çini eserlerin büyük çoğunluğu çeşitli yollarla yurt dışına taşınmıştır. Özellikle Fransa’da ve Fransa’nın pek çok şehrinde kurulmuş olan müzayedelerde, tarihi yapılarda, müzelerde Türk eserlerinin en önemli parçalarını görebilmek mümkün. Ancak bunun dışında İstanbul arkeoloji müzeleri çinileri ve koleksiyonları ile dikkatleri çekiyor. İznik çinileri tarihimizin en önemli eserleri arasında yer almaktadır. Yalnızca tarihimizin değil bugün de ülkemizde önem verilen sanat dallarından bir tanesidir. Topkapı Sarayı tarihi duvar çinileri dışında en önemli İznik çinileri İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde görücüye çıkıyor. Duvar çinileri dışında kaplarımızda ve çeşitli objelere uygulanmış olan örnekler tüm ihtişamıyla ziyaretçileri bekliyor. İstanbul arkeoloji müzeleri çinileri dışında Sadberk Hanım Müzesi, Sevgi Gönül-Ömer Koç koleksiyonunda nitelikli parçalar yer alıyor.
Dini motiflerimizin işlendiği ve her motifinin farklı bir anlam taşıdığı çini örneklerini daha yakından incelemek için sizler de İstanbul arkeoloji müzelerini ziyaret edebilirsiniz. Çinili köşk ve Sadberk Hanım Müzesi’nde yer alan parçaları da görebilirsiniz. Bu müzelerde yer alan koleksiyonlar birkaç müzede yer alan koleksiyonlardan daha fazladır ve tarihi eserlerimizin pek çoğunu müzayedelerde ya da farklı yöntemlerle satıldığı bilinmektedir. Bu her ne kadar tarihimize yapılan bir ihanet gibi görünse de tarihimizin yaşatılması ve vakıflar aracılığıyla bu sanatın yayılması mümkün hale gelmiştir.
En şık koleksiyonlar İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Çinili köşk de yer almaktadır. İznik çinilerini burada yoğun olarak görebilmeniz mümkündür. Çinili Köşk Selçuklu ve Osmanlı döneminde oluşturulmuş Kütahya ve İznik, Çanakkale çinilerinin tüm ihtişamıyla sergilendiği harika bir müzedir. İstanbul arkeoloji müzeleri öyle zengindir ki ne okumakla nede gezmekle bitip tükenecek gibi görünmüyor. İstanbul’da sergilenmeyen henüz gün yüzüne çıkarılmamış depolarda bekleyen pek çok eserde yer alıyor. İstanbul arkeoloji müzeleri çinileri zengin tarihimizin en nadide parçalarını görebileceğiniz yerlerden bir tanesidir. Çinili Köşk olarak anılan müzenin bir bölümünde sadece Osmanlı ve Selçuklu mirası parçalar yer almaktadır.
İstanbul arkeoloji müzesi kompleks bir yapıdadır ve üç ana bölüme ayrılmıştır. Eski Şark Eserleri Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi’dir. Çinileri ile ünlü olan ecdadımızın en nadide eserleri burada sergilenmektedir. Selçuklu ve Osmanlı mozaik çini sanatının en güzel örneklerinin olduğu bu müzede hem mimari hem de rengarenk çiniler insanlarda hayranlık uyandırıyor. Çinili köşk odaları, tavanı, duvarları, girişi ile başlı başına çini müzesi olarak isimlendirilebilir. İçeri girdiğinizde ise sizleri karşılayan kandiller, çinili mihraplar bu köşkün en önemli eserleri arasında yer almaktadır. Gülhane parkına bakan sebilli odada ise 3. Murat zamanında yapılan harikulade bir Çeşme ve çini örnekleri yer almaktadır. Mimari özelliklerinin yanı sıra ve İznik çinileri ile göz doldurucu bir görünüme sahip olan İstanbul arkeoloji müzesi çinileri hayata bambaşka bir yönden bakmanızı sağlıyor. İznik’te Kütahya çinileri desenleri ve farklı tonları ile apaçık bu müzede bulunan çinilerle birbirinden ayrılıyor.