Cam Mozaik Yapım Aşamaları: Sıva
Mozaik veya cam mozaik adı verilen sanat, yüzyıllar boyunca insanlar tarafından kullanılmıştır. Bu sanat sayesinde mimari yapılar süslenmiş, sanatsal değeri olan ürünlerin daha özel görünmesi sağlanmıştır. Günümüze kadar ulaşan bu sanatsal ürünler, hala insanları kendisine hayran bırakmaktadır. Söz konusu eserlerin günümüze kadar ulaşması ve insanları halen etkilemesinin temel nedenleri arasında cam mozaik yapım aşamaları gösterilebilir.
Cam mozaik için öncelikle planlama yapılması gerekir. Bunun için mozaik yapılacak alan belirlenir ve bu alan kontur çizgileri ile sınırlanır. Söz konusu alan, olabildiğince geniş seçilir, fakat burada yapılacak olan motifin deseni ve boyutu da son derece önemlidir. Bu aşamadan sonra ise zeminin ayarlanması yani sıva işleminin uygulanması aşamasına geçilir.
Cam Mozaik Yapım Aşamaları: Sıva Nasıl Yapılır?
Cam mozaik yapım aşamaları, sıva yapımıyla bir ileri seviyeye geçer. Alanın belirlenmesi işlemi önemlidir, fakat burada tam bir işlem söz konusu değildir. Sıva ise mozaik parçalarının aplike edilmesini sağlayacaktır. Bundan dolayı son derece önemlidir. Bu tabakanın kalitesi, ortaya çıkan eserin ne kadar uzun süre dayanacağını da direkt olarak etkileyecektir. Bundan dolayı uzman kişiler tarafından yapılması gerekir.
Sıvanın da kendi içinde belli aşamaları vardır. Bu aşamalar genel kabul görmesine rağmen, daha farklı şekillerde sıva yapanların olduğunun da bilinmesi gerekir. Bahse konu işlemin ilk adım, zeminin katran ve benzer maddelerin karışımı ile kaplanmasıdır. Bunun nedeni ise yapılacak sıvanın nem ve benzer nedenlerden dolayı zeminden ayrılmamasıdır.
Katrandan sonra cam mozaik yapım aşamaları içerisinde yer alan sıva, zeminin çakılla kaplanmasıyla devam eder. Bu aşamada sızan suların aşağı akabilmesi ve tahliye edilmesi için çakılların dikey olarak döşenmesi gerekir. Bu işlemden sonra içeriğinin ¾’ü çakıl, geri kalan kısmı da kireç ve benzer maddelerden oluşan harçla, 15 cm kalınlığında bir tabaka oluşturulmasıdır. Bunun üzerine ise kiremit, kireç karışımından oluşan daha ince bir tabaka daha yapılır. Böylece sıva işlemi tamamlanmış olur. Buradaki bilinmesi gereken hususlardan birisi de son tabakanın sadece 1 günde yapılacak mozaik alanı kadar olmasıdır. Ertesi güne kalan bölüm kuruyacağı için işlem baştan alınmasın diye buna dikkat edilmelidir.