Cam Mozaik Yapım Teknikleri
Mozaik çalışmaları sırasında farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Cam mozaik yapım teknikleri
- Direct mozaik tekniği
- Indirect mozaik tekniği
- Ravenna tekniği olmak üzere üç grupta incelenebilir.
Direct Mozaik Tekniği
Mozaik çalışmasında dikkat edilecek üç ana faktör vardır. Bunlar; mozaik çalışmasının uygulanacağı zemin, bu çalışmalarda kullanılacak olan mozaik parçalar ve zemin ile parçaların birbirine tutturulması için kullanılacak olan harç ya da yapıştırıcıdır. Direct mozaik tekniğini kullanmak isteyen kişiler zemin olarak cam, ahşap, mdf, pleksi glass veya metal malzeme kullanabilir. Bu malzemenin yüzeyine yapıştırma amaçlı mozaik tutkalı, seramik harcı ya da silikon uygulanır. Seçilen yapıştırıcının üzerine de mozaik parçaları direkt olarak yapıştırılır. Çimento üzerine çalışma yapılacaksa tercih edilen mozaik parçaları direkt olarak harca batırılır. Mozaik parçaları olarak da cam, mermer, çakıl taşı kullanılabilir.
File üzerinde çalışmak, direct mozaik tekniği uygulamak isteyenler için başka bir yoldur. Daha ayrıntılı çalışmak isteyen, antik mozaik çalışmalarını kopyalamak isteyen kişiler bu yolu tercih edebilir. Çünkü bu teknikle her şey ayrıntısına kadar göz önüne serilir. Bu teknik şu şekilde uygulanır.
Öncelikle çalışması yapılacak olan resim seçilir. Resim üzerine streç film geçirilir. Bunun da üzeri file ile kapatılarak kenarlardan tutturma işlemi yapılır. File üzerine mozaik tutkalı sürülür, üzerine tek tek mozaik parçaları yapıştırılır. Kuruduktan sonra file ile streç film kolayca birbirinden ayrılır. Hazır halde bulunan mozaik için mdf ya da ahşaptan bir zemin hazırlanır yada direkt olarak duvara tutkalla yapıştırılır.
Indirect Mozaik Tekniği
Bu mozaik metodunu tercih eden kişilerin ise izleyeceği adımlar şu şekildedir. Bir kraft kağıdına mozaik parçaları tutkalla yapıştırılır. Yapıştırırken dikkat edilmesi gereken husus mozaik parçalarının ters bir şekilde yapıştırılmasıdır. Sonrasında izlenilecek adım ise seçilen zemin üzerine mozaiğin bütün olarak taşınmasıdır. Kağıt üzerine parçaların yapıştırılmasıyla elde edilen mozaik, tutkal yardımıyla seçilen zemine yapıştırılır. Sabitleme işleminden sonra ıslak süngerle taşların üzeri ıslatılır ve kağıt çıkarılır. İndirect mozaik tekniği uygulayanlar özellikle büyük parçaların konumlandırılmasında en iyi yolu tercih etmiş olurlar. Daha sonra parçalar birleştirilerek çalışma tamamlanmış olur.
Ravenna Tekniği
Cam mozaik yapım tekniklerinden bir diğeri de kil veya kireç üzerine mozaik parçalarının gömülmesi ile oluşan tekniktir. Bu tekniğin diğerlerine göre bazı avantajları vardır. Ravenna tekniği ile çalışan kişiler çalışmanın sonuna kadar mozaik parçalarını ve bu parçaların yönünü istediği zaman değiştirebilir. Bu teknik için tavşan tutkalı denilen özel bir yapıştırıcı kullanılır. Çalışma bitirildiğinde bu yapıştırıcı kullanılarak sargı üzerine taşınır. Sonrasında ise çimento içine alınarak kalıcı yerine taşınmış olur.
Mozaik çalışması yapan kişiler çalışma sırasında kullanacağı malzemenin özelliğine, parçaların büyüklüğüne ve bu çalışmanın nerde kullanılacağına, resmin ayrıntılarına dikkat ederek yukarıdaki tekniklerden birini tercih etmelidir.
Cam mozaikleri evde de yapabiliyor muyuz? Aslında çok güzel bir hobi ama nasıl ve nerde yapılır bilmiyoruz. Bununla ilgili detaylı bir video paylaşımı da yapabilir misiniz?
Marifet isteyen bir olay, fakat iyi bir şekilde öğrenince rahatlıkla devamı geliyor. Hem evi, iş yerini süslemek için hem de kazanç kapısı açısından kullanılabilir diye düşünüyorum.
Bende uzun zamandır cam mozaik yapımını kafaya taktım. Fakat bunu nasıl yapacağımı bulamadım. Bununla ilgili kurslar var mıdır? Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.
çok güzel bir teknik, teşekkürler admin
Teknikler bu işte çok önemli
Çok ince işçilikle yapılan bir çalışma tebrikler