Çini Boyaları Nasıl Yapılır?
Osmanlı tarihinden bu yana bizlere miras kalan en özel ve nadide eserler arasında bulunan çini sanatı, hala gündemini korumaya devam etmektedir. Çini boyaları ise bu işin temel ögesi olarak yer almaktadır. Peki, çini boyaları nasıl yapılır?
Cami ve türbelerin duvarları üzerinde sıklıkla karşılaşılan bu sanat dalı, köşk ve sarayların dış ve iç cephelerini süslemeye devam etmektedir. Seramik sanatı olarak bilinen çini sanatı ince detaylar ile işlenen objelere hayat veren en özel sanat adlı olarak yer almaktadır. Çini sanatı günümüze kadar değerinden bir şey kaybetmemektedir.
Vazo, tabak, sürahi ya da çeşitli farklı ürünler üzerinde işlenen motifler ve renklendirmeler ile ortaya eserler, şimdilerde ev ve farklı mekanların dekorasyonu olarak yer alabilmektedir. Karahanlılar tarafından geliştirilmiş olan çini sanatı, daha sonradan diğer Türk devletleri tarafından da geliştirilerek devam etmiştir. En parlak dönemini ise çini sanatı Osmanlı Devletinin kuruluşunda görmüştür.
Çini Sanatında Hangi Renkler Kullanılır?
Çini sanatında kullanılacak olan renkler, sırlama ve pişirme durumlarına göre değişkenlik göstermektedir. Kullanılacak olan belli başlı renkler, bu iki unsura göre çeşitli hale getirilir. Krom oksit, bakır, nikel, kurşun oksit ve selen bileşenleri çini parçalarına renk veren boya türleri olarak yer almaktadır. Kırmızıyı tonu elde etmek için 1000 derecede pişirilecek olan selen bileşikleri, pembeyi elde edebilmek için nikel oksit kullanılmaktadır. Seramik üzerinde maviyi elde edebilmek için kobalt oksit kullanılmaktadır. Sırlanmaya dayalı şekilde değişkenlik gösteren bu renk aralıkları, en fazla kullanılan renk çeşitleri arasındadır. Çini sanatı sabır isteyen bir sanat olarak yer almaktadır. İznik bölgesinde yapılan kazı çalışmaları sonrasında ülkemizde desenleriyle özgün eserler yer almıştır. Bu nedenle İznik bölgesi çini konusunda ülkemizin en önemli bölgesidir.
Çini Mürekkebi Nedir?
Bazen Hint mürekkebi olarak da isimlendirilen, desen için kullanılan siyah renkli mürekkebe çini mürekkebi adı verilmektedir. Kullanılmadan önce ısıtılma yolu ile nemlendirilmesi gereken çubuklar durumunda, veya önceden ıslatılarak içerisine yapışkan katılmış şişelerde saklanan sıvı halde yer almaktadır. Çini mürekkebi bundan 2000 yıl kadar önce Mısır ve Çin’de kullanılmıştır. Çini mürekkebi kalıcılığı ve kapatıcı kıvamı ile beraber günümüzde de kullanılmaktadır.
Kendim hep çini yapmak istemişimdir ama bir türlü nasip olmadı, ilerde elime para geçince kesinlikle hobi olarak çini yapacağım herkese tavsiye ederim.
çini tabak vs yapmayı çok isterim.
çok masraflı bir sanat mıdır?
Eskiden bundan 20 22 sene önce çini boyalarla elimizi ve bileklerimizi boyar bazen ampul vs boyar eglenirdik. Eskiden güzel bir çocukluk geçirdik şimdikiler de çocukluktan eser yok..
Çini yapımında ve kullanımında bu aydınlatıcı bilgileri bizlerle paylaşarak bir çok öğreti kattınız, bundan dolayı teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar dilerim.
sitenizi uzun zamandır takip ediyorum, paylaştığınız bilgiler haberler inanın çoğu yerde yok ya da eksiklikleri var. ayrıca ürünleriniz bir başka güzel,
Uzun yıllardır boyama sanatı ile ilgileniyorum. Son zamanlarda çini sanatı ile ilgilenmeye başladım. Bu çini mürekkebinin 2000 yıllık bir tarihi olduğunu sizden öğrendim, bilgilendirme için teşekkürler.
çini boyaları nasıl yapılır hiç bilmiyordum, sayenizde ısıtma yöntemi ile yapıldığını öğrenmiş oldum.
Merhaba, bu Çini Boyalarına son zamanlarda merak salmaya başladım, artık Çini Boyalarına daha çok önem verip güzel işler çıkaracağım. Paylaşımınız için teşekkür ederim.
Evimde kendi imkanlarım ile oluşturduğum hobi odam var. Uzun zamandır çini merakım var ve açıkcası sizin sitenizi keşfettikten sonra bu merakım daha da alevlendi. Çini malzemelerinin satışını yapıyor musunuz? Ya da bunları nereden temin edebilirim.
çini ile uğraşacak insanların başlangıç eğitimlerinden sonra çini boyalarının nasıl yapıldığını bilmesi hayati önem taşıyor. Bu konuda en verimli yazıyı sizin sayfanızdan edindim. Fakat daha detaylı konular da mevcut, onları da paylaşırsanız sevinirim.
Boyama işini bende çok öğrenmek istedim. Fakat açılan kurslara bir türlü katılamadım. Çini boyama iişini acaba evimizde kendimiz denesek ne kadar yapabiliriz. Yazıyı okuyunca basit geliyor ama işin içine girince ne şekilde olur acaba? Birde bu işlemleri yaparken ısıtma yöntemini kullanmamız şart mı?
Çini sanatı ile bizim kültür genlerimiz Osmanlı dönemine kadar ilerlemektedir. Özellikle çini sanatı ile ilgili birçok çeşitli kurs dalları görebilirsiniz. Halk Eğitim merkezlerinde bir dönem çini boyama sanatı konusunda birçok ders verildiğini biliyorum.
Anlatılması kolay ancak işin içine girince göreceksiniz büyük özen isteyen bir iştir. Çini yapma ayrı bir sanat , boyama ise ayrı bir ustalık ister. Çini boyama kolay görünsede inanın yapması bir o kadar daha zor. Pişirilecek, hamurlanacak birçok işlemi var.