Çini Renkleri Nelerdir?
Her rengin farklı anlamları olduğu çini sanatında tamamen el emeğiyle oluşturulan eserler insanlara sunulur. Peki çini rekleri nelerdir?
Her rengin kullanılmadığı sadece belirli renklerin sanatçının ruhsal durumunu ifade etmek ya da anlatmaya çalıştığı şeyleri anlatabilmek için kullanıldığı çini sanatı uzun yıllardır insanların hem ruhlarına hem de gözlerine hitap etmeye devam ediyor.
Çini Sanatının Tarihteki Yeri
Milattan Sonra 9. Yüzyıldan beri kullanılan çini sanatı İslam ve Türk tarihinde de önemli bir yer tutmaktadır. Genelde Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim zamanından sonra önem verilmeye başlanan çini sanatı Mimar Sinan döneminde en üst seviyesine ulaşabilmiştir. Camilerde, türbelerde ve saray, malikane gibi önemli yapıların iç ve dış duvarlarında da kullanılarak mimari yapılarda da önem verilmiştir. İnsanlar özellikle camilerde günümüzde dahi çini sanatını kullanmaya devam etmektedir.
Çini sanatında kullanılan renklerin anlamı çok derindir. Bütün renklerin kullanılmadığı çini sanatında kullanılan bütün renklerin ayrı anlamları vardır. Günümüzde İznik ve Kütahya’da yoğun olarak icra edilen çini sanatı eski ihtişamlı günlerinden uzak görünüyor.
Çini Sanatında Kullanılan Renkler
Çini boyamada genel olarak kobalt, mavinin tonları, yeşilin tonları, mor ve mercan kırmızı kullanılır. Kullanılan renkler sanatçının ruhsal durumlarını da yansıtmaktadır. Kıl ve samur fırçalarla boyama yapan sanatçıların kullandığı renkler ve motifler genel olarak birbirlerinden farklıdır. Hangi renklerin kullanıldığı ve anlamlarına bakacak olursak:
Kırmızı: Aşk, canlılık, hareketlilik gibi durumları ifade eder.
Yeşil: Doğa ve huzuru ifade eder.
Mor: İtibar, ihtişam ve zenginliği ifade eder.
Sarı: İncelik, pratiklik ve zekayı ifade eder. Aynı zamanda kullanılan en canlı renktir.
Mavi: Özgürlük, sonsuzluk ve ölümsüzlüğü ifade eder.
Pembe: Güven, rahatlık ve neşeyi ifade eder.
Kahverengi: Çini sanatının ana maddesi toprak ve dağları ifade eder.
Siyah: Tutku ve gücü temsil eder.
Beyaz: Saflığı, temizliği ve istikrarı temsil eder.
Lacivert: Verimlilik ve otoriteyi temsil eder.
Turuncu: Heyecan, dışa dönüklük ve aynı zamanda güveni temsil eder.
Sanatçıların meydana getirdikleri eserlerle hem göze hem de ruha hitap eden çinicilik, aynı zamanda gözün musikisi olarak da adlandırılır.
Çini gerçekten iç huzuru sahip olmanızı sağlayan bir sanat dalı, hem verimli zaman geçirmeye hem de ruhu dinlendirmeye yarıyor. Sitenizi keşfettiğimden beri çini hakkında gerçekten çok güzel bilgilere sahip oldum. Çini renkleri hakkında verdiğiniz bilgiler de diğer yazılarınız gibi çok iyi.
size katılıyorum nagihan hanım çok huzur verici gerçekten
Çini sanatı Türk ve İslam kültüründe rolü çok önemli olan bir dal ile ilgili bu tip bilgilere ulaşmak beni mutlu ediyor. Hatta daha da fazla bilgiye ulaşmak için daha da farklı kaynaklardan araştırmaya başlıyorum. Çok teşekkürler
Gördüğüm çinilerde genelde mavi rengin ağırlıklı olmasının bu tip bir anlamı olduğu aklıma gelmemişti. Farklı bir gözle bakmamı sağladı bu bilgi
Çini çok güzel eserler elde etmek için bulunmuş bir mucize gibi ancak çini sanatını iyi öğrenmek için kurslara gitmenizi tercih ederim bu sitede gayet güzel şekilde anlatılmış ancak uygulama başka olur..
Elbette çini de her renk kullanılabilir fakat mavi ve tonlarının kullanılması çok daha güzel yakışmakta. Bunun nedeni de tarihi çini eserlere baktığımızda hemen hemen bir çoğunun bu renk tonlarında olması.
Bu kadar renk kullanıldığını bilmiyordum. Yararlı bir bilgi olmuş. Teşekkürler.
Sitenizi keşfettiğimden beri çini hakkında gerçekten çok güzel bilgilere sahip oldum
Çini sanatını gerçekten takip ediyorum ve çok seviyorum uzaktan bakınca çok zor ve güzel görünüyor yapanları takdir ediyorum gerçekten inanılmaz şeyler bunlar.