Çini Yapım Aşamaları: Bezeme (Desen ve Boyama)
Çinilerin üzerinde yer alan desen ve boyalar, yüzyıllar boyunca insanların ilgisini çekmiş ve adeta insanları kendisine hayran bırakmıştır. Bunun temel nedeni olarak çini yapım aşamaları olarak gösterilebilir. Söz konusu aşamalar, kendi içinde farklı adımlardan oluşur ve bu adımların tamamı uzman kişiler tarafından yapılır. Burada insanların kesinlikle bahse konu işlemi hafife almaması gerekir. Aşamalar, her ne kadar dışarıdan son derece basit gibi görünse dahi, bunların uzman kişilerce yapılması çok önemlidir.
Çini, herhangi bir maddenin değil, özel olarak hazırlanan bir karışımdan elde edilen plakaların üzerine yapılır. Bunun için öncelikle özel hamur hazırlanır ve yeterli kıvama geldiğinde plakalara dökülür. Daha sonra plakalar zımpara ile istenilen hale getirilir. Daha sonra ise astar uygulanır ve bu ürün fırınlanır. Fırından çıkan plaka üzerine desenler aktarılır. Çini yapım aşamaları, bu noktadan sonra bezeme ile devam eder.
Çini Yapım Aşamaları: Bezeme (Desen ve Boyama) Nasıl Yapılır?
Çini plakalarının üzerine kömürleme tekniği ile aktarılan tasarımın boyanması aşamasına, bezeme denilir. Bu aşama için herhangi bir boya türü ve rengi değil, özel olarak geliştirilen boyaların kullanılması gerekir. Bu boyalar genellikle metal oksit ve bunların karışımından oluşan pigmentler şeklindedir. Bahse konu boyaların en önemli özelliği, sır altında renk meydana getirmesidir. Bu boyalar sayesinde bir sonraki sır işlemine de hazırlık yapılmış olur.
Boyaların renklerinin seçimi içinse genellikle doğadaki renklere yakın olanlar tercih edilir. Ayrıca bu renklerin canlı olmasına da çok fazla dikkat edilir. Geçmişte genel olarak kobalt mavisinin kullanılmış olup, buna bağlı olarak geçmişteki çinilerde bu renk daha fazla ağırlık kazanmıştır.
Çini yapım aşamaları içerisinde yer alan bezeme, her anlamda son derece hassastır. Öncelikle desenin tam olarak boyanması gerekir. Yani en ufak bir dışa taşma ve yanlış renk seçiminin yapılmaması gerekir. Çünkü sırlama sonrasında bu renkler ortaya çıkacak ve buna bağlı olarak da ürünün kalitesi direkt olarak etkilenmiş olacaktır. Bunların haricinde ise boya seçiminin de yine önemli olduğu unutulmamalıdır.
Çini konusundaki engin tecrübelerinizi bizlerle paylaştınız için teşekkür ederim.
Sormak istediğim bir soru var,
Hobi olarak uğraşmak istiyorum, sizce nasıl bir başlangıç yapmalıyım?
Çini yapımında desenin iğnelenmesi çok hassas bir işçilik gerektiren işlem. Gerçekten incelikle uğraşarak ve sabrederek ortaya güzel bir şeyler çıkarmanın değeri paha biçilemez.
Çinicilik üzerine güzel bir bloğunuz var ve takip ediyorum. Yorum yapmadan geçmek istemedim. Emeklerinize teşekkürler.
Tesadüfen rastladığım bloğunuzu inceledim, bilgilendirici, çok güzel…
on beş yıldır çini ile uğraşan emekli öğretmenim… bir kez sergi açma fırsatım oldu… fırsat buldukça çini ile ilgili bilgiler araştırıyorum… emeği geçenleri kutluyorum…