Kişiye Özel Çini Tercih Sebebi!
Kişiye Özel Çini Tercih Sebebi!
Kişiye özel çini, hediyelik çini alanlarında da Mavi Çini olarak hizmet vermekteyiz. Çini tarihi incelendiğinde günümüze Karahanlılar devletinden gelmiştir dolayısıyla bin yılı aşkın bir süredir var olan bir sanattır ve bizler “Kişiye Özel Çini” yazımızda sizlere bu sanatı sunuyoruz.
Hayat Ağacı Desenli Çini
Hayat ağacı sanatsal ve kültürel olarak çok fazla anlam taşımaktadır. Mitolojik olarak bazı kaynaklarda “Dünya Ağacı”, “Evren Ağacı” olarak adlandırılsa da gittikçe başkalaşım göstererek günümüzde “Hayat Ağacı” olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı inançlara göre dünyada bulunan tüm canlıları birleştiren bir kutsal ağaç olarak nitelense de İslam dini Hayat Ağacını Cennet Bahçelerinde tasvir etmektedir.
Türk kültüründe Hayat Ağacı, dünyanın merkezinden, göğün yedi kat üzerine kadar uzanan, yer ile gök arasında ruhsal bağlantıyı sağlayan kutsal bir ağaç olarak temsil edilmektedir.
Eski dinî simge bilimlerde ise Hayat Ağacı, tanrının evi olarak sembolize edilmektedir.
Sanatsal olarak yeraltı, yer yüzü ve gökyüzü arasındaki bağ olarak nitelendirilir ve bu sebeple sayısız sanat eserine konu olmuştur.
Çini Neden Tercih Etmeliyiz?
Bir çini üretimi oldukça naif ve zahmetlidir. Üretim esnasında oldukça yüksek sıcaklığa maruz kalır ve bu sebeple ürünün fiziksel olarak dayanıklılığı çok fazladır. Dekorasyon olarak kullanıldığında da uzun vadede nemlenme ve donma gibi durumlarda pişirme sıcaklığından dolayı ürünün su çekmeyecektir ve genleşme gibi durumlar söz konusu olmayacağı için çatlama, patlama gibi durumlar söz konusu olmayacaktır.
Çini yapımı esnasında mevcut bazı aşamalar vardır. Bu aşamalar da Astarlama, Renkler, Sırlama, Fırınlama olarak ilerlenmektedir.
Astarlama: Tebeşir, kum, kaolen gibi doğal ürünler karıştırılarak hamur gibi bir kıvam elde edilerek şekillendirilir ve kuruması için beklemeye alınır. Kuruduktan sonra ise Astarlama işlemi yapılır ve hamura sağdaki gibi beyaz bir görünüm kazandırır
Renklendirme: İlk pişirme evresidir renklendirmeden önce yapılır ve 24 saat boyunca 900 derecede yavaş yavaş pişirme işlemi yapılır. Ardından pürüzsüz bir yüzey elde etmek için ürün zımparalanır. Desen oluşturmak için bir kâğıda karakalem yapılır ve kâğıt ile kaplama yapılır. Kaplamadan sonra desen üzerinden iğneler ile delik açılarak ürün üzerine desenin geçmesi sağlanır ve kömür tozu ya da kurşun kalem ile belirginleştirilir. Ardından siyah çini boyası ile desen tam çizilir. Zevkinize göre boyama işlemi yapılır.
Sırlama: Sır, çini ürününe parlak, cam gibi izlenimi veren maddedir.
Fırınlama: Fırınlama, son pişirme evresidir, fırınlarken ürünler tek tek fırınlanmaktadır çünkü ürünler çok yakın ve birbirine değecek şekilde olursa çıktıklarında parçalanacaklardır. Ürün tek olarak uzunca fırınlanıp ve ağır bir şekilde soğutulacaktır, hızlı soğuma işlemi tekrar ürünün çatlamasına sebep olacaktır.
Hediyelik Çini
Hediyelik çini ve bu çininin hayat ağacı desenli olması hediyenin sahibine çok fazla şey ifade edecektir. Kendisinin ne kadar değerli olduğunu hissettirecek, sonsuzluk, hayat, huzur, yeşillik gibi birçok anlamlar içeren bir hediye olacaktır. Dayanıklı ve uzun ömürlü bir hediye olması da tercihinizi kuvvetlendirecektir.