Osmanlı Dönemi Çini Desen ve Motifleri
Türkler olarak iç ve dış mimari süslemesinde renkli sanatlardan biri olan çini sanatı tercih edilmektedir. Anadolu Türk mimarisinde çini sanatı büyük bir önem taşımaktadır ve hem dini sembolleri hem de modern teknikleri birleştiren, zenginleştiren bir teknik olarak tercih edilmektedir. Türk süsleme sanatları denildiğinde akla ilk gelen çini mimariye bağlı kalmış ve onun üstünlüğünü gözetmiş bir sanattır. Ancak renkli bir atmosfer gereksinimi için etkisini her zaman sürdürmektedir. Çini süsleme sanatında Osmanlı dönemi çini desen ve motifleri önemini hala koruyor ve pek çok mimaride çini motif ve desenleri sürdürülüyor. Özellikle cami, medreseler ve türbelerde çini sanatı en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesidir ve eşsiz güzelliği ile huzur verici bir özellik taşır.
İslami Çini Motifleri
Müslümanların yani İslam dinine uygun yaşayanların dini motifleri arasında öncelikle Arapça harfler ve Arapça harf süslemeleri yer almaktadır. Bu yöntem çini sanatında en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Motifler ve süslemeler bu döneme uygun olarak yapılırken aynı zamanda günümüzde de yeni İslami çini motifleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Mavi, beyaz ve kırmızının hâkimiyetinde tasarlanan pek çok tasarım arasında lale figürü de en dikkat çeken tasarım haline gelir.
Modern dokunuşlarla bugün çok daha verimli ve hoş görünüm elde edebilmek mümkün. Özellikle de yalnızca mimari yapılar için değil evlerinizde kullandığınız vazo, tabak ve diğer işlemeler içinde çini sanatı daha günlük farklı tasarımlarla oluşturulmaktadır. Ay yıldızlı motiflerinin yanı sıra Arapça harflerin incelenmesi ve dini içeriklerin sembol olarak kullanılması çini sanatında zenginliğin oluşturulmasını sağlıyor.
Çini Sanatını Nasıl Öğrenebilirim?
Yüzyıllardır hayatımızda ve dekoratif süslemelerimiz de yer alan çini alanında uzman olan hocalar tarafından verilen derslerle öğrenilmektedir. Özellikle Türkiye’de pek çok ilde sağlanan kesintisiz kurt hizmetiyle ücretsiz olarak pek çok vatandaş kendi işini atölyesini kurmakta çanak, çömlek ve vazo gibi objeler süsleyerek hayatını kazanmaktadır. Ciddi bir çini merakı olan ve bu merakını gerçek hayatına da yansıtmış olan kişiler yani çini ustaları yaşamını bu şekilde sürdürüyor. Aynı zamanda bu kişiler mimari yapıların süslemelerinde de çini sanatından yararlanmaya devam ediyor. Çini sanatını nasıl öğrenebilirim ve bu işte usta olabilir miyim diye düşünüyorsanız yapmanız gereken çevrimiçi adresler üzerinden başvuru oluşturmaktır. Böylece size en yakın konumda bulunan çini kurslarına gönüllü olarak katılabilir ve çini sanatının uzun yıllar daha devam edebilmesini sağlayabilirsiniz.