Tavus Kuşunun İhtişamı Tabaklarda
Kişilerin en çok kullandıkları objeler süs tabaklar olmaktadır. Bu tabakları ise sanat alanında eğitim almış kişiler bin bir özen ile süslemektedir. Bu görsellerin hepsi el işçiliği ve emeğidir. Gelişen dünya ve teknolojinin aksine tabaklardaki bu görsel şöleni oluşturabilecek bir makine icat edilmemektedir.
Basma Kalıpların Aksine El İşçiliği
Birçok süs figürü sanat ifade etse de tabaklarda tavus kuşu kültürümüzde ayrı bir yere sahiptir. Bu işlemeler çini sanatı ile birleşince daha da ayrı bir görsel şölene dönüşmektedir. Bu açıdan dolayı basmakalıplar olan figürlerin aksine el işçiliği kişiler tarafından da çok fazla tercih edilmektedir. Makineleşmiş dünyaya meydan okuyan çini işçiliği çeşitli sanat atölyelerinde verilmektedir. Bu tabaklar özel olarak kişiye özgü tasarımlar ile de sunulmaktadır.
Çin Tabaklara Tavus Kuşu Nasıl Çizilir?
Ülkemizde çini tasarımının ana merkezi Kütahya’dır. Bu tabaklar üzerine işlenen tavus kuşu modellerini daha iyi göstermesi için beyaz veya krem zemin renginde seçilmektedir. Kişiler tavus kuşu modellemesi yaparken herhangi bir kalıptan faydalanmamaktadır. Bu işlemi kişiler el alışkanlığının verdiği rahatlıkla zihinlerindeki kalıp ve bilgiler çerçevesinde çizmektedir. Tabaklara sadece tavus kuşu çizilmek ile kalınmamakta aynı zamanda boş kalan alanlarda çiçeklerle bezenmektedir. Tavus kuşunun büyüklüğü ve deseni tabağın büyüklüğü oranında hesap edilmektedir.
Renk tonlaması genelde mavi, yeşil ve kırmızı tonlamaları ile yapılmaktadır. Bunun nedeni ise bu kuşların renklerinin bu renge daha yakın olmasından dolayıdır. Zemine adeta bir çiçek bahçesi işlenmekte onun üzerine de bir kuş kondurularak yapılmaktadır. Bu şeklin dışında kişinin sanat zevkine göre tavus kuşunun kanatlarını açmış bir halde de tasarımının yapıldığı tabaklar bulunmaktadır. En son işlem ise tabakların fırınlanıp kurumaya bırakılmasıdır.
Tabak Şekilleri Ve Tavus Kuşunun Tabaktaki Yeri Nasıldır?
Bu aşamada tabak şekli olarak genellikle yuvarlak formlu tabaklar tercih edilmektedir. Tabak çap ve yarı çapı hesaplanarak figürün nereye çizilmesi planlanmaktadır. Genelde bakıldığında ise kuşun tam orta yere işlenmesi uygun görülmektedir. Daha sonra özel kalem ve mürekkepler ile işleme işlemi başlamaktadır.
Bir çok figürü kullanarak çinilerimi boyamıştım ama tavus kuşunu hiç denememiştim. Çok güzel duruyormuş gerçekten, bir sonraki çalışmamda kesinlikle deneyeceğim bir figür. Teşekkürler paylaşım için 🙂
desen ve renk uyumu harika olmuş,
tebrik ederim.
bu tarz el yapımı tabağın fiyatı nedir?
Bu tarz eserlerde özellikle ben kuş motiflerini çok seviyorum. Renkler ve zevkler tartışılmaz ama beğenmeyen çıkacağını sanmıyorum. Resimde ki üründe tavus kuşu ve yaprakların birleşimi hoşuma gitti.
bu tabağı kütahyada askerlik yaparken bir akrabamın evini ziyarette gördüm çini yapımı o kadar yaygın ki her evde yapılıyordu gerçekten olağan üstü güzel işçilik sanatkarlık budur bence
Kütahya porselen de çalışmış biri olarak güzel bir yazi olmuş elinize sağlık harika bir makaleydi. Tsk ediyorum sizlere
Çini sanatını ve özellikled ekuş figürlü olanlarını çok seviyorum. Özellikle tabaklarda çini tavuskuşu modelinize hayran kaldım açıkcası. emğinize sağlık. Fiyat bilgisi alabilir miyim?